marți, 18 iunie 2013

Care este religia adevarata?


"Care e religia adevarata in conditiile in care atat religia mea cat si religia lor pretinde ca detine adevarul si Dumnezeu intervine atat in religia lor cat si in religia mea?"


Inceputul unei calatorii in afara sectei

Acum cativa ani m-am confruntat cu tot felul de dileme si incepusem sa devin sceptic in privinta pretentiilor religiei mele. Nu reuseam sa ating standardele morale ale religiei mele si era clar ca nu puteam avea incredere in pretentiile de moralitate ale celor pe care ii cunosteam (cu unele exceptii)

Deveneam tot mai nemultumit de mine insumi si de biserica si m-am intrebat cum este in alte biserici, Sfatul cunoscutilor din biserica pe care o frecventam era sa nu merg pe la alte biserici deoarece au fost unii care "au cazut de la credinta". Cineva mi-a zis ca "acolo au fost si altii si nu au mai iesit" altineva a zis ca "doar acesta este poporul lui Dumnezeu". Mult timp anumite idei m-au tinut departe de a incerca sa cunosc oameni din alte credinte tocmai in bisericile lor dar pana la urma...

Primul pas
Pana la urma am facut pasul de a vizita o alta biserica. (Era tot o secta.) In drum spre acea biserica am intalnit o femeie care mi-a zis ceva ce ar spune si cei din secta mea: "Dumnezeu mi te-a scos in cale!". Ea intarziase si in drum spre biserica a dat peste mine. I-a multumit lui Dumnezeu ca a facut in asa fel incat sa intarzie.

Cand a vazut ca nu am nici o tangenta cu religia ei a inceput sa fac exact ce ar face cineva din secta mea, adica sa vorbeasca cu entuziasm despre religia ei! Intrebarea care aparuse in mintea mea a fost "Dumnezeu actioneaza atat in cazul membrilor din religia mea cat si in cazul celor din alte religii?". Incepusem sa renunt la ideea ca fac parte din poporul ales!

Al doilea pas
Am ajuns la respectiva biserica iar acolo, dupa s-a aflat care e religia mea, au inceput sa critice religia mea si sa arate de ce religia lor este superioara religiei mele. Evident ca in prima faza ii ironizam in sinea mea. Consideram ca a mea este superioara insa la mult timp dupa intamplare m-am mai gandit si am ajuns sa ma intreb:

"Care e religia adevarata in conditiile in care atat religia mea cat si religia lor pretinde ca detine adevarul si Dumnezeu intervine atat in religia lor cat si in religia mea?"

Banuiam ca respectiva femeie s-a intalnit cu mine fiindca asa a vrut Dumnezeu (sau Satana) si nu ma gandisem sa pun chestia asta pe seama intamplarii. Era o coincidenta prea mare ca ea sa intarzie tocmai cand m-am dus in vizita pe la ei! 

Cam asa a inceput iesirea mea din secta. Dilema si-a gasit rezolvarea in cativa ani... dupa ce am trecut prin tot felul de situatii si am acumulat diferite informatii. De obicei alternam intre a fi ostil sectei si a fi un foarte fervent sustinator al ei. Nu au lipsit criticile dure atat din partea sectantilor cat si din partea lumii fiindca eram sectant!

Raspunde-mi la intrebarea: ce argumente ai ca sa consideri ca religia ta este religia adevarata? Sau la intrebarea: esti sigur ca ceea ce promoveaza religia ta reprezinta adevarul?

3 comentarii:

  1. cred ca trebuie sa definesti hotarul intre biserica si secta , intre religie si credinta si mai ales daca crezi in Dumnezeu sau in ce zice biserica

    RăspundețiȘtergere
  2. Folosesc sensul cel mai peiorativ al cuvantului "secta", consider ca secta reprezinta o religie (sau o grupare ce face parte dintr-o miscare religioasa). Secta este o religie, nu orice religie este o secta.

    Sensul cuvantului religie si al cuvantului credinta se intersecteaza fara a fi identice.

    Nu vreau sa definesc in acest moment cuvantul secta deoarece il inteleg mai mult intuitiv.

    Cuvantul biserica in acest articol reprezinta strict cladirea folosita la inchinare.

    RăspundețiȘtergere