Despre sectanti
Oamenii prinsi in sistemul de gandire religioasa al unei secte au de multe ori impresia ca sunt in posesia unei cunoasteri a "adevarului". Se simt responsabili fata de cei din jur si considera ca trebuie sa le impartaseasca "adevarul". Daca le arati putin interes, te considera o tinta usoara si incep prozelitismul. Pe scurt, ei vor ca tu sa iti insusesti credinta lor.In general sunt oameni bine organizati, seriosi la locul de munca si cu un cod moral foarte clar. Cu exceptia celor nascuti in secta si care au ajuns sa aiba studii superioare, in general nivelul lor de educatie nu depaseste media. Unii dintre ei isi castiga existenta lucrand in interiorul sistemului altii isi desfasoara activitatea in societate.
In principiu ei nu difera prea mult de alti oameni dar de multe ori doresc sa aiba o imagine buna pentru ca imaginea sectei sa nu fie afectata. Daca se intampla ca un membru al sectei sa faca greseli (adulter, luare de mita, infractiuni etc.) ceilalti membri tind sa nu si-l asume ci sa-l considere ca nefacand parte din secta respectiva. Adica practica un fel de igiena sociala in comunitate.
Aspecte doctrinare generale
Doctrina sectei difera in anumite privinte de doctrina religiei majoritare (ma refer la cazul in care atat secta cat si religia majoritara sunt religii crestine). De multe ori se pozitioneaza din punct de vedere doctrinar in opozitie cu religia majoritara si cu alte secte. Tind sa considere celelalte religii si secte crestine ca fiind apostaziate sau inferioare.Unele secte au o abordare profetica centrata in jurul lor. Se considera biserica adevarata care trebuie sa vesteasca evanghelia sau sfarsitul lumii. De multe ori ii considera pe cei din afara sectei pierduti si ca au datoria sa le prezinte "adevarul" pentru a-i salva. De obicei nu au nici o indoiala in privinta propriei teologii si resping orice evaluare critica.
Despre relatiile interumane in secte
Sectantii sunt foarte uniti si se sprijina reciproc. Desfasoara vaste activitati sociale si sprijina comunitatea locala. Colaborea in privinta multor proiecte si oamenii tind sa prospere. Practic apartenenta la secta iti ofera accesul la o vasta retea de contacte utile in diferite domenii.Secta este mediul in care apar cupluri, sunt crescuti copii si au loc tot felul de ceremonii ce tin momente importante din viata oamenilor, comunitatii religioase si "calendarul" mai mult sau mai putin oficial al religiei respective. Secta ofera oamenilor comunitatea de care au nevoie pentru a supravietui si de multe ori nu au nevoie de mai mult!
Individul in drumul lui spre eliberare
Unii indivizi sunt bine integrati in secta si isi insusesc practicile si valori ei. Nu fac probleme si nu au indoieli in privinta credintei lor. Altii sunt asimilati de secta gasind in ea sprijinul de care au nevoie sau pus si simplu un mediu la care s-au adaptat. De obicei, daca au ceva de reprosat in interiorul sectei, vizeaza pe ceilalti membri ai sectei fara a ataca sistemul.Mai apar indivizi care se indoiesc de secta. Unii dintre ei isi exprima dilemele dar renunta la ele. Unii au dileme dar nu renunta la secta fiindca au sentimentul ca vor fi pierduti.
Mai sunt unii care au dileme, considera ca secta are o problema dar parca nu s-ar rupe de ea. Ei sunt confuzi. Mediul lor este biserica. Nu pot face tranzitia in afara sectei. Un exemplu este NIMENI (un om care s-a eliberat de gandirea sectara dar nu si de secta).
Sunt cativa care au avut dileme, s-au framantat mult, au oscilat intre a pleca si a ramane in secta si in final au reusit sa se elibereze de religie. Eliberarea lor de gandirea sectara a durat cativa ani si a fost presarata cu tot felul de tragedii si deceptii personale. Procesul iesirii dintr-o secta este lung si dureaza cativa ani (Cum ar fi sa te trezesti dintr-o data fara prietenii cu care mergeai candva la biserica intr-o lume straina?).
Dilemele pot avea diferite cauze. Uneori incep cu probleme personale cum ar fi nemultumirile fata de "frati" si se termina cu critica la adresa sistemului. Uneori cauza lor tine de personalitatea individului... Daca el nu este sociabil, nu se va integra prea bine in secta si uneori poate ramane pe dinafara in interiorul sectei (prietenii uita sa-l invite la nunti, pe munte, in excursii etc.) si, fiindca il duce mintea, incepe sa analizeze secta si sa gaseasca ceva putred. Unii ajung sa aiba contact cu ideologii alternative (doctrinele altor secte/religii, teorii stiintifice, diferite idei auzite de altii, pe net sau generate de ei insisi) si sa evalueze critic diferite idei pana cand ajung sa aiba idei contrare sectei. Unii nu-si gasesc implinirea in secta si au dileme cu privire la ce sa faca cu viata lor (de exemplu nu-si gasesc un partener) si pleaca fara a avea ceva impotriva sectei (dupa ani unii se reintorc in secta).
Indiferent de cauza dilemelor care conduc la dorinta individului de a iesi din secta, blogul are scopul de a da sfaturi care sa faca iesirea mai usoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu