duminică, 23 iunie 2013

Tinerii rebeli si "reintoarcerea" in secta

Eram destul de multe ori invitat de "frati" la masa si am avut ocazia sa-i cunosc si pe adolescentii si tinerii din familiile lor. De multe ori ei se manifestau ca rebeli si pareau ostili religiei (cu cat erau mai inteligenti si aveau mai multi prieteni in afara sectei cu atat erau mai rebeli). Daca te-ai fi luat dupa aparente, ai putea crede ca ei incep sa gandeasca cu mintea lor si independenti de secta parintilor (si chiar asa este). Dar de ce multi dintre ei nu se desprind de secta si unii chiar ajung sustinatori ferventi ai ei?

Chestia asta poate fi pusa in principal pe seama influentei parintilor si a comunitatii religioase insa am intalnit un fenomen care mi-a dat de gandit.

Sectele au diferite organizatii prin care desfasoara tot felul de activitati pentru tineri si copii. Ei tinerii sunt trimisi (de fapt invitati) in tabere si activitati misionare centrate in mare parte in jurul doctrinei si valorilor bisericii. Am remarcat un fenoment interesant: multi dintre acesti tineri rebeli anti-religie, la intoarcere din tabere sau chiar in cadrul acelor tabere si activitati misionare ajung sa se boteze si sa-si manifeste atasamentul ideologic fata de secta.

Pe langa aceste tabere si activitati mai pot aparea si alte situatii similare. Am intalnit un tanar crescut intr-o secta fara atasament fata de ea (uneori chiar ostil ei) care a plecat din tara si a inceput sa mearga la o biserica romana care apartine de secta. A fost implicat de comunitate in tot felul de activitati si a sfarsit prin a se boteza.

Sunt multe situatiile in care tineri crescuti in secte ajung sa aiba indoieli iar cand sunt implicati de comunitatea religioasa in activitati care le ofera independenta de parinti, renunta la indoieli si ajung sa sustina secta. Banuiesc ca sunt niste mecanisme psihologice la mijloc care ii transforma pe "razvratitii" din secte in sostinatori ai acestor secte. Nu este o parere avizata (nu sunt psiholog) ci o concluzie pe baza unor situatii pe care le-am intalnit des.

Am o intrebare pentru tinerii care apartin de vreo secta, au mai putin de 25 ani, au avut dileme religioase care ii puneau in conflict cu parintii si biserica si au ajuns ulterior sa sustina secta in urma implicarii intr-o tabera religioasa, activitate misionara: Acele dileme religioase pe care le aveati au fost rezolvate sau ai fost victima unui proces de inginerie sociala mai mult sau mai putin deliberat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu