duminică, 23 iunie 2013

Vrei sa intri intr-o secta?

Vrei sa intri intr-o secta? Nu e nici o problema cu intentia ta! Fiecare om este liber sa faca ce doreste iar libertatea religioasa este garantata de lege si constitutie. Problemele vor fi altele si de alta natura:

  1. Rudele tale si prietenii din religia din care pleci vor avea "ceva" cu tine (te vor ironiza, isi vor bate joc si/sau vor incerca sa te impiedice sa intri in secta).
  2. Iluziile pe care ti le faci cu privire la secta vor incepe sa se spulbere (mai ales daca esti genul de om mai "complicat").
Pentru prima situatie, daca esti foarte sigur de ceea ce vrei sa faci, iti recomand sa mergi inainte orice ar fi. S-ar putea ca pentru tine sa fie ceva benefic. Recomand totusi sa nu dai prea multe explicatii rudelor si practica misionariatul pe strada si din usa in usa departe de casa sau sub anonimat pe internet. Romanii au multe de invatat in privinta tolerantei religioase.

Pentru cea de-a doua situatie iti pot prezenta o parte din iluziile spulberate pe care le-am avut eu sau le-au avut altii ca sa stii la ce sa te astepti:
  • Cea mai comuna iluzie este cea care consta in a crede ca oamenii din respectiva secta sunt mai morali decat ceilalti. Vei descoperi ca nu exista diferente semnificative la capitolul acesta intre cei care se afla in vreo secta si cei din afara ei. Sondajele facute sub anonimat "spun multe"!
  • Sectantii sunt "poporul ales" al lui Dumnezeu doar pe baza apartenentei religioase. Desi convingerea asta nu este formulata in toate sectele la nivel de doctrina, majoritatea oamenilor cred ca religia lor e mai buna decat a altora.
  • Increderea exagerata in membrii sectei pe baza apartenentei lor religioase. Ei te pot insela si trada chiar daca sunt membri ai unei secte. Contractele cu semnatura si stampila sunt mai sigure.
  • Credinta ca toata doctrina si ideile sectei sunt corecte. Secta poate avea dreptate in anumite privinte dar se poate insela in multe alte privinte. Ce vei face atunci cand vei da peste primele argumente rationale contrare ideilor pe care le gasesti in secta? Vei inchide ochii la argumente crezand ca secta nu poate gresi sau vei risca o "criza personala" in incercarea ta de a afla care sunt faptele?
  • Dumnezeu iti va rezolva toate problemele. Poate ca vei scapa de o parte din probleme in calitate de membru intr-o secta insa de ce ai maini, picioare, creier, ochi, urechi, gura etc.?
  • Diferite asteptari pentru care exista riscul sa fie nerealiste. (Cunosc persoane au crezut ca daca fata/baiatul e credincioasa/credincios aceasta/acesta nu  va insela in casnicie... si au avut ghinionul sa le fie inselate asteptarile!)
Imi permit sa inchei articolul cu o ironie. Daca vrei sa intri intr-o secta, nu te baza pe validitatea ideologiei acelei secte sau pe moralitatea acelor oameni (e o masura preventiva...). Oameni dintr-o secta sunt mult mai materialisti si oportunisti decat par (de multe ori fiecare om se lupta sa supravietuiasca cum stie mai bine). Bazeaza-te pe chestii mai palpabile: posibilitatea de a-ti gasi mai usor un job, de a avea anumite oportunitati sau posibilitatea casatoriei cu o persoana din acea comunitate religioasa. De asemenea te poti baza pe anumite valori etice/religioase personale si poti adera (sau nu) la o secta/religie care iti ofera cadrul pentru manifestarea ale acelor valori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu