luni, 24 iunie 2013

A fi sau a nu fi de-al lor

Intr-o biserica ortodoxa a intrat un yoghin. S-a asezat exact in mijloc sub cupola in pozitia lotus cu mainile ridicate si fata palmelor indreptata in sus. Toti din jur radeau mai mult sau mai putin retinut fiindca si-au dat seama ca nu este "de-al lor" si facea "ceva ciudat"!

Sunt comportamente, moduri de a vorbi etc. care reprezinta un fel de markeri ai unei secte. Aceste comportamente se manifesta fie in interiorul sectelor religioase, in afara sectei sau atat in interiorul sectei cat si in exterior. Uneori sti la ce sa te astepti de la un om cunoscandu-i religia din care face parte

Sunt unii care se afla in faza in care nu tin cont de normele sectei din care fac parte si incep sa manifeste un comportament contrar. Acesti oameni sunt prozeliti care nu s-au acomodat cu regulile nescrise ale sectei, indivizi care au un sistem de valori diferit sau, pur si simplu, oameni care nu au incotro si trebuie sa nu se conformeze normelor sectei. Ei risca uneori sa primeasca tot felul de critici.

Intr-o zi eram impreuna cu niste oameni dintr-o secta. Am luat o guma de mestecat fiindca era necesar. Imediat am fost intrebat daca sunt "de-al lor" fiindca nu le venea sa creada ca unul "de-al lor" ar putea sa mestece guma. Nu le-ar fi placut mirosul gurii mele daca nu mestecam guma insa atitudinea de respingere a gumei de mestecat facea parte din identitatea lor religioasa in acel moment!

Nu am avut parte de situatii prea dure insa altora nu le-a fost bine. Unele nepotriviri intre comportamentul unora si comportamentele specifice sectei starnesc si reactii dure. Un pastor suparat a inceput sa critice public femeile care se machiaza. O parte din femei pur si simplu au parasit sala de rusine si au ramas cele care erau "conform standardului".

Am intalnit multe situatii de felul celor de mai sus. Acestea aveau tot felul de subiecte: Coca Cola, ciocolata, divortul, munca in anumite zile, diferite situatii la locul de munca, vestimentatia, cercelul din ureche, lungimea fustei, mersul la plaja, muzica, transfuziile de sange, carnea de pui etc. Nu ai cum sa eviti aceste situatii oricat ai incerca sa respecti regulile sectei. Am intalnit sectanti care ascundeau sticla de coca cola ca sa nu fie vazuta de altii din religia lui sau care ascundeau friptura de pui.

 

Ce poti face atunci cand comportamentul tau nu se potriveste cu ceea reprezinta "specificul" sectei din care faci parte?

 

Sunt cateva solutii:
1. incerci sa te conformezi normelor comunitatii din care faci parte (vor aprecia efortul)
2. duci o viata dubla
3. nu te conformezi  normelor si ramai in comunitatea religioasa orice ar fi (adica poti avea atitudinea "nu-mi pasa ce spun altii")
4. te muti intr-o comunitate religioasa mai liberala sau mai conservatoare care apartine de aceeasi secta
5. parasesti secta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu