marți, 18 iunie 2013

Ce sa nu faci cand ai o dilema religioasa?

Cea mai mare greseala pe care o poti face atunci cand ai dileme religioase contrare viziunii sectei din care faci parte, este sa ti-o exprimi public sau privat in biserica  pe care o frecventezi din urmatoarele motive:
  1. Nu vei primi raspunsuri la dilema ta ci opinii care vor au scopul de a proteja secta.
  2. Daca dilemele tale sunt serioase, atunci vei avea parte de ostilitate... nu te astepta sa ai parte de intelegere de la un prieten indoctrinat cu care ai mancat de atatea ori impreuna! El se va simti amenintat.
  3. Te pot face sa te simti vinovat daca vor vedea ca nu o scot la capat cu tine.
  4. Risti sa fi implicat si mai mult in sistem, sa ti se propuna sa lucrezi mai mult "pentru Domnul" si sa ajungi sa-ti asumi rolul incredintat si sa uiti de dilemele si cautarile tale.
  5. Nu e bine sa incerci sa faci din dilemele tale dilemele celor pe care ii cunosti... s-ar putea sa nu reusesti si sa sfarsesti prin ati pierde prietenii inainte sa iti gasesti alti prieteni.


Ok... ok... Asta inseamna sa nu faci nimic?
Nu! Trebuie sa faci ceva. Cel mai probabil vei incepe prin a face greseala de ati exprima public dilemele celor din biserica pe care o frecventezi de obicei. Daca ai sa constati ca ai parte de neplaceri (respingere, izolare, critica, raspunsuri ilogice sau stupide etc.) incearca ceva mai eficient:
  1. Cauta o alta biserica care apartine de religia ta. Ai grija sa nu te cunoasca prea multa lume acolo si exprimati dilemele acolo.
  2. Mergi si la alte biserici pentru a vedea daca intr-adevar biserica ta este "biserica adevarata" (cel mai probabil vei afla ca nu e asa si in cazul asta ar fi bine sa citesti urmatoarele articole de pe acest blog)
  3. Studiaza bine istoria bisericii tale si compara istoria prezentata in biserica cu opinia unor istorici impartiali din afara sectei (o sa ai surprize care iti confirma banuielile).
  4. Studiaza putina psihologie... ai sa vezi ca multe din manifestarile puse pe seama interventiei divine si minunilor pot fi explicate stiintific!
  5. Mergi pana la un raspuns clar si rational la dileme indiferent care ar fi acesta (dar nu fa greseala sa spui prietenilor credinciosi dilemele tale... "chinuie-i" pe necunoscuti ca sa nu ai parte de repercursiuni)
Bafta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu