miercuri, 3 iulie 2013

Cum sa discuti cu sectantii pe internet?


Cateva reguli referitoare la discutiile online cu sectantii:

1. Evita sa faci afirmatii impotriva sectei de la primele discutii mai ales acolo unde nu sunt prezenti si alti oameni care au parasit secta.
2. Foloseste intrebari atunci cand sectantii fac afirmatii cu care nu esti de acord si exprimati aprecierile/multumirile atunci cand esti de acord cu ceea ce posteaza.
3. Evita capcana de a face parte din vreo tabara atunci cand discutiile sunt polarizate.
4. Dupa ce te-ai integrat in acel grup de discutii, poti incepe sa prezinti sistematic opinii argumentate despre secta. Ai grija ca acestea sa nu fie (prea) ofensatoare.
5. Prezinta experienta plecarii tale din secta si in grupurile de discutii online create de cei care, ca si tine, au plecat din secta sau sunt si au vederi progresiste. Sectantii vor fi, de obicei, prezenti in acele grupuri pentru a-si apara credinta.
6. Glumeste pe seama "afirmatiilor radicale" facute de sectanti. Ce poate fi mai eficient decat ironia?! 
7. Povesteste intamplari concrete din experienta personala. 
8. Atat cat este posibil, evita sa-ti exprimi parerile ca si cum ar fi ale tale. Atunci cand cineva cu mai mult autoritate exprima idei identice, similare sau mai bune, foloseste-te de ele. Este mai eficient sa postezi un link cu opinia vreunui pastor dizident decat opinia ta.

Opiniile tale trebuie sa fie bine argumentate. Raspunsurile tale la intrebarile lor trebuie sa fie logice. Atunci cand sectantii nu vor comunica in scris logic, tu vei fi avantajat. In comunicarea orala, retorica sectantilor este avantajata insa in scris, daca nu vor fi suficient de logici, vor pierde.

Nu vor aparea rezultate imediate. Interlocutorii probabil ca nu vor fi convinsi niciodata de argumentele tale oricat de logice si rationale vor fi. De multe ori, cei care se vor contrazice cu tine vor fi cei mai fundamentalisti sectanti peste care ai putea da (ei nu sunt iubiti nici macar de "fratii lor" de credinta). Continua sa raspunzi calm si logic fundamentalislor iar cei care asista la discutii vor fi de partea ta. Sectantii educati si rationali care asista la discutii nu vor fi de acord cu fundamentalistii, se vor rusina de ei si unii vor ajunge sa paraseasca secta. Fundamentalistii care te vor enerva cel mai mult in discutiile online vor fi cei mai buni aliati ai tai!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu